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VIA EMAIL ONLY

August 30, 2016
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Katherine J. Duncanson, Esquire

RE: In Re: Coventry School Committee

Dear Attorney Duncanson:

In your capacity as legal counsel for the Coventry School Committee (“School Committee™), you
have sent this Department a correspondence wherein you indicate that you have “self-reported” a
possible violation of the Open Meetings Act (“OMA™). Because there are no allegations of any
“aggrieved” parties, as required by R.I. Gen. Laws § 42-46-8(a), this Department will treat your
correspondence as a request for an Open Meetings Act (“OMA”) advisory opinion concerning
whether such similar future conduct would violate the OMA.

In your letter, you submit:

“I am the attorney for the Coventry Public Schools School Committee. It was
brought to my attention that a possible violation of the Open Meetings Act
occurred on October 14, 2015. It has been requested of me, as attorney for the
School Committee, to self-report this possible violation in an effort in
acknowledgment of the potential violation and our attempts to put measures in
place so this does not happen again.

In Coventry, we have a group called the Advisory Council for Coventry
Education (ACCE). This group meets regularly and posts all meeting agendas in
accordance with the Rhode Island Open Meetings Act. There are two members of
the School Committee on ACCE. These members are Katherine Patenaude and
Ann Dickson. ***

On October 14, 2015, during the posted meeting of ACCE [], a third member of
the Coventry School Committee (David Florio) showed up at the meeting. This
created a quorum of the School Committee. Matters related to the School
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Department were discussed by all school committee members. Since Mr. Florio
was not a member of ACCE, his name was not recorded in the meeting minutes as
a member of the ACCE group holding the meeting. [] He did, however, attend the
meeting and participate in the discussions][.] ***

[T]The meeting of ACCE was posted by the school department on the Secretary of
State’s website. It was posted under the School Committee’s Entity name. It was
posted, however, as an ACCE meeting and not a meeting of the School
Committee. ***

[TThere was no vote of the quorum present of the School Committee taken during
fthe ACCE] meeting. There was [a] lengthy discussion during the meeting,
relating to School Department matters which all three members took part in, thus
creating the potential violation.”

At the outset, we note that in examining whether a violation of the OMA has occurred, we are
mindful that our mandate is not to substitute this Department's independent judgment concerning
whether an infraction has occurred or to examine the wisdom of a given statute, but instead, to
interpret and enforce the OMA as the General Assembly has written this law and as the Rhode
Island Supreme Court has interpreted its provisions. Furthermore, our statutory mandate is
limited to determining whether the School Committee violated the OMA. See R.I. Gen. Laws §
42-46-8. In other words, we do not write on a blank slate.

We initially observe the purpose of the OMA is that:

“[i]t is essential to the maintenance of a democratic society that public business be
performed in an open and public manner and that the citizens be advised of and
aware of the performance of public officials and the deliberations and decisions
that go into the making of public policy.” R.I. Gen. Laws § 42-46-1.

The OMA applies when a “quorum” of a “public body” convenes for a “meeting.” Fischer v.
Zoning Board of Review for the Town of Charlestown, 723 A.2d 294 (R.I. 1999). The OMA
defines a “public body” as “any department, agency, commission, committee, board, council,
bureau, or authority or any subdivision thereof of state or municipal government[.]” R.I. Gen.
Laws § 42-46-2(c). Likewise, a “meeting” is defined as “the convening of a public body to
discuss and/or act upon a matter over which the public body has supervision, control,
jurisdiction, or advisory power.” R.I. Gen. Laws § 42-46-2(a).

The evidence in this case indicates that when Mr. Florio attended the October 14, 2015 meeting
of the ACCE as an audience member, a quorum of the School Committee was present. The
presence of a quorum of the School Committee at the ACCE meeting does not, by itself, compel
a finding that a meeting of the School Committee convened. See Mageau v. Charlestown School
Committee, et al., OM 06-44. Rather, we must review the evidence to determine whether a
quorum of the School Committee collectively discussed and/or acted on a matter over which it
had supervision, control, jurisdiction, or advisory power. See R.I. Gen. Laws § 42-46-2(a).
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This Department faced a related question in In Re Bristol Warren Regional School Committee,
ADV OM 07-01. There, the Bristol Warren Regional School Committee (BWRSC) asked this
Department for an advisory opinion on, inter alia, whether the participation of a BWRSC
member in the audience of a subcommittee meeting would create a “meeting” of the BWRSC
and thus violate the OMA. We noted that “[p]articipation . . . requires close and particular
attention because participation could rise to the level of collective discussion and/or action taken
. . . as between the [BWRSC] audience member and fellow [BWRSC] members that sit on the
subcommittee.” Id. We found that “a ‘meeting’ between these parties would only be found if
collective discussion and/or action occurred on [BWRSC] committee business.” Id. As a result,
assuming that the BWRSC member, as a member of the audience, participated on matters strictly
reserved for subcommittee business, the BWRSC would not have violated the OMA since no
meeting of a quorum of the BWRSC would have convened. We cautioned, however, that
although participation of BWRSC members at a subcommittee meeting may not technically rise
to the level of a BWRSC meeting, “their participation runs a fine line and should be practiced
only when limited to subcommittee business.” Id.; see also Mageau v. Charlestown School
Committee, et al., OM 06-44.

In the instant matter, we have insufficient information to make the factual determinations
required to find a violation. It is unclear what exactly the purview of the ACCE is, both in its
purpose and scope of authority. See Daly-LaBelle v. South Kingstown School Committee, OM
13-23 (examining subcommittee bylaws to determine purpose and scope of authority of
subcommittee). Additionally, there is little evidence concerning precisely what was collectively
discussed during the ACCE meeting. Furthermore, the ACCE meeting agenda and minutes
provide little guidance to answer these factual questions. Without more information, we are
unable to determine if an OMA violation occurred, and considering that there is no evidence of
an “aggrieved” person, the general guidance we have provided through this advisory opinion is
appropriate. See Access/Rhode Island v. West Warwick School Department, PR 15-24.

We advise the School Committee (and the ACCE) that to avoid similar potential OMA issues the
ACCE should “clearly define its role and the scope of its authority so that [ACCE] business may
be easily distinguished from [S]chool [Clommittee business.” Id.; see also Daly-LaBelle v.
South Kingstown School Committee, OM 13-23. Due care must be taken to ensure that School
Committee members attending subcommittee meetings strictly limit their participation to
subcommittee business. As we cautioned previously, “[i]f it is unclear whether the topic of
discussion overlaps with [S]chool [Clommittee business, best practice dictates that the [S]chool
[Clommittee member in attendance should refrain from interacting at the subcommittee [ACCE]
meeting.” In Re Bristol Warren Regional School Committee, ADV OM 07-01.

This advisory opinion is based upon the specific facts as you related. If the facts should differ in
any respect, it may affect this Department’s interpretation and ultimate opinion regarding
whether such action would result in a violation of the OMA.

Additionally, this advisory opinion does not abrogate any rights that the Department of the
Attorney General is vested with pursuant to R.I. Gen. Laws § 42-46-8, and is strictly limited to
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this Department’s interpretation of the OMA. This opinion does not address the School
Committee’s responsibilities under any other state law, rule, regulation, or ordinance, nor does it
shield the School Committee or its members from a complaint filed in the Superior Court by a
citizen or entity pursuant to R.I. Gen. Laws § 42-46-8.

We hope that this advisory opinion is of assistance as this Department is committed to ensuring
that public bodies comply with the OMA.

Very truly yours,
Sean Lyness
Special Assistant Attorney General




